Úvod Příprava dokonalého hovězího steaku může být pro mnohé z nás náročná. Buď se nám nepovede dosáhnout požadovaného stupně propečení, nebo steak chutná příliš suše či tuhě. S následujícími sedmi...

Příprava dokonalého hovězího steaku může být pro mnohé z nás náročná. Buď se nám nepovede dosáhnout požadovaného stupně propečení, nebo steak chutná příliš suše či tuhě. S následujícími sedmi jednoduchými kroky však dosáhnete lahodného a šťavnatého steaku, který si zamilujete.
Prvním krokem k přípravě vynikajícího steaku je výběr toho správného kusu masa. Pro steak byste měli zvolit maso s vysokým obsahem mramorování, což jsou jemné bílé proužky tuku rozprostřené po celém mase. To zaručuje šťavnatost a lahodnou chuť. Nejlepšími kandidáty jsou hovězí svíčková, roštěná nebo ribeye. Vyberte si maso s dobrou barvou – mělo by být jasně červené s nádechem purpurové.
Před přípravou nechte vybraný kus masa asi hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Tím se zaručí, že bude maso grilováno rovnoměrně a zůstane šťavnaté. Pokud je maso příliš chladné, může dojít k jeho nerovnoměrnému propečení.
K přípravě steaku budete potřebovat rozpálený gril nebo pánev. Gril by měl být velmi horký, aby se maso při kontaktu hned zatáhlo a vznikla tak lahodná kůrčička. Pokud používáte litinovou pánev, nechte ji rozžhavit na vysoké teplotě asi 10 minut, než do ní přidáte olej a maso.
Před grilováním steak jednoduše osolte a opepřete. Pro ještě výraznější chuť můžete použít různé bylinky a koření, jako je tymián, rozmarýn nebo česnek. Nezapomeňte, že méně je někdy více – příliš mnoho koření může přehlušit přirozenou chuť hovězího masa.
Maso položte na rozpálený gril nebo pánev a nechte ho grilovat po dobu 4–6 minut, aniž byste ho otáčeli. Pro středně propečený steak by vnitřní teplota měla dosáhnout 57 °C. Pro méně propečený steak stačí teplota 50 °C, zatímco pro středně propečený je ideální teplota 63 °C.
Po dosažení požadované vnitřní teploty steak obraťte a grilujte další 4–6 minut pro středně propečený steak. Pro méně propečený steak stačí grilovat dalších 2–3 minuty, zatímco pro středně propečený steak budete potřebovat dalších 5–7 minut.
Po grilování přendejte steak na prkénko nebo talíř a nechte ho odpočinout po dobu 5 minut. Tím se šťávy uvnitř masa opět rozvrství a steak zůstane šťavnatý. Pokud maso rozříznete hned po grilování, všechny šťávy vytečou a steak bude suchý.
Lahodný hovězí steak si můžete vychutnat s celou řadou příloh. Skvěle se hodí pečené brambory, grilovaná zelenina, salát nebo čerstvé bylinky. Přidejte trochu másla na vrchol steaku a nechte ho roztavit – dodá masu další vrstvu chuti. Užijte si svůj dokonalý steak!
Pro ještě lepší výsledky si poznamenejte, jak dlouho trvá grilování vašeho steaku na dané teplotě. Každý kus masa je jiný a s touto znalostí budete moci dosáhnout perfektního propečení vždy. Pamatujte také na to, že maso by se mělo nechat odpočinout alespoň 5 minut, aby zůstalo šťavnaté a lahodné.
Užijte si přípravu a vychutnejte si svůj domácí steak jako v nejlepší restauraci!
Autor:
Skvělý článek! Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším některé z těchto receptů. Určitě to bude hit u celé rodiny!
Ahojky, tak jsem zkusila ten koláč s brokolicí a sýrem... no, moje děti to úplně milovaly! Takže palec nahoru, díky za tip!
Zdravím, můžu se zeptat, jak dlouho přibližně trvá příprava těchto jídel? Hledám něco rychlého na večeři během pracovního týdne.
Ahoj, já osobně připravuji večeře asi tak 20-30 minut, ale záleží na receptu a také na tom, jak jste zběhlí v kuchyni. Tyto recepty jsou vcelku jednoduché a rychlé, takže si myslím, že by vám to mohlo vyhovovat.
Vypadá to opravdu lákavě! Určitě vyzkouším, díky za inspiraci!
Tak jsem dneska zkusila ten kuřecí salát s quinoou a byl opravdu vynikající! Manžel byl taky nadšený, takže určitě budu opakovat. Díky za super recept!
Podělte se o své myšlenky a názory