Objevte tajemství perfektního steaku: Jak dosáhnout lahodného středového propečení

Úvod Perfektní steak je lahůdka, kterou si můžete dopřát v restauracích, ale i doma. Středový steak, známý také jako medium-rare, je pro mnoho milovníků masa tou nejvychutnanější variantou...

27. listopadu 2025
3 min čtení
Objevte tajemství perfektního steaku: Jak dosáhnout lahodného středového propečení

Úvod

Perfektní steak je lahůdka, kterou si můžete dopřát v restauracích, ale i doma. Středový steak, známý také jako medium-rare, je pro mnoho milovníků masa tou nejvychutnanější variantou přípravy. Je to tenký kousek masa s teplým červeným středem a lahodnou kůrčičkou. Dosažení perfektního středového propečení může být náročné, ale s správnými technikami a tipy se vám to podaří napoprvé.

tajemství perfektního steaku:

  • Vyberte si správný druh masa: Pro středový steak jsou nejlepší steaky z libového hovězího, jako je roštěná, svíčková nebo ribeye. Tyto řezy mají přirozenou mramorovanou strukturu, která jim dodává šťavnatost a lahodnou chuť.
  • Kvalita masa je klíčová: Investujte do kvalitního masa od místního řezníka nebo farmáře. Vyberte si maso s rovnoměrným mramorováním tuku, které bude šťavnaté a chutné.
  • Nechte maso před přípravou dojít pokojové teplotě: Maso vyndejte z lednice 30 minut před vařením a nechte ho dojít pokojové teplotě. Tím se zajistí rovnoměrnější propečení.
  • Rozpalte pánev nebo gril: Pro dosažení lahodné kůrčičky je klíčové použít vysokou teplotu. Rozpalte pánev nebo gril na maximum a nechte ho důkladně rozpálit, než maso položíte na pánev.
  • Opečení steaku: Položte steak na rozpálenou pánev nebo gril a opečte ho 4-5 minut z každé strany pro středový výsledek. Pro lepší výsledky použijte svítilnu nebo teploměr na maso, abyste zajistili, že vnitřní teplota dosáhne 57 °C.
  • Nechte steak odpočinout: Po opečení přendejte steak na prkénko nebo talíř a nechte ho odpočinout 5 minut. Tím se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozloží a steak zůstane šťavnatý.
  • Krájejte proti vláknu: Při krájení steaku vždy krájejte proti vláknu, abyste zajistili jemnost a šťavnatost každého kousku.

Tipy pro dosažení perfektního středového steaku:

  • Použijte svítilnu nebo teploměr na maso, abyste dosáhli požadované vnitřní teploty. Pro středový steak cílte na 57 °C.
  • Pokud používáte gril, zakryjte grilovou mřížku fólií z hliníku a potřete ji olejem. Tím zabráníte tomu, aby se steak při grilování připálil.
  • Pro přidání další chuti můžete maso před opečením potřít olivovým olejem a posypat solí a pepřem.
  • Pokud dáváte přednost méně šťavnatému steaku, můžete ho před opečením vložit do lednice na 30 minut, aby se snížila aktivita enzymů zodpovědných za šťavnatost.

Závěr:

Nyní znáte tajemství přípravy perfektního středového steaku. S těmito technikami a tipy budete moci ohromit své přátele a rodinu lahodným a šťavnatým steakem. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je kvalitní maso, správná teplota a trpělivost při vaření. Takže se nebojte experimentovat a vychutnejte si dokonalý steak, kdykoli budete mít chuť!

vařeníreceptysteakhovězí masogrilovánígurmánstvívýživazdravý životní stylvaše tipyrecepty na grilování

Komentáře (10)

m
maminka_terka27. listopadu 2025

Ahojky! Tak já jsem naprostá začátečnice v kuchyni, ale tvoje recepty mě nadchly! Zkusila jsem ten zeleninový salát a byl opravdu výborný. Manžel, který je hodně kritický, se dokonce vracel pro další porci. Takže velké díky za inspiraci!

JK
Jana K.27. listopadu 2025

Vypadá to opravdu lákavě! Určitě vyzkouším, miluji zdravé a rychlé večeře. Díky za skvělý recept!

M
Martin27. listopadu 2025

Mňam, to vypadá fakt dobře! Určitě to zkusím o víkendu. Díky za skvělý nápad!

A
Anonym27. listopadu 2025

Zdravím, ráda bych se zeptala, jestli je možné použít místo kuřecího masa třeba tofu? Nemám moc ráda maso, ale salát vypadá opravdu lákavě. Díky za odpověď!

EM
Eva M.27. listopadu 2025

Zdravím! Určitě je možné použít tofu, já sama to často dělám. Stačí ho jednoduše přidat na pánvi k orestované zelenině a pak už jen promíchat se zbytkem ingrediencí. Je to skvělá alternativa pro vegetariány. Doporučuji vyzkoušet!

M
Mamka_dvou27. listopadu 2025

Zdravím, já jsem maminka dvou malých dětí a neustále hledám rychlé a zdravé večeře. Tento salát je naprosto úžasný! Děti ho milují a já taky. Díky za skvělý recept, určitě se budu vracet pro další inspiraci!

DR
David R.Před 1 dnem

Vypadá to opravdu lákavě! Miluji asijskou kuchyni a rýži, takže tento salát musím určitě vyzkoušet. Díky za skvělý nápad!

PS
Petra S.Před 1 dnem

Zdravím, já jsem naprostá milovnice rýže a tento salát vypadá opravdu skvěle! Určitě ho vyzkouším, díky za super nápad!

MH
Marek H.Před 5 dny

Zdravím, já jsem milovník asijské kuchyně a tento salát vypadá opravdu skvěle! Miluji kombinaci rýže, zeleniny a masa. Určitě ho vyzkouším, díky za sdílení!

ZD
Zuzana D.Před 6 dny

Zdravím, já jsem vegetariánka a tento salát vypadá opravdu lákavě. Díky za tip s tofu, určitě ho vyzkouším! Už se nemůžu dočkat, až si ho doma udělám :).

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory