Probuďte své chuťové pohárky s těmito exotickými recepty z celého světa

Probuďte své chuťové pohárky s exotickými recepty Existuje nekonečné množství chutí a aroma, které můžete objevit v kuchyních po celém světě. Od pikantních kari z Indie až po svěží thajské polévky a...

7. prosince 2025
5 min čtení
Probuďte své chuťové pohárky s těmito exotickými recepty z celého světa

Probuďte své chuťové pohárky s exotickými recepty

Existuje nekonečné množství chutí a aroma, které můžete objevit v kuchyních po celém světě. Od pikantních kari z Indie až po svěží thajské polévky a lahodné dezerty ze Středního východu – mezinárodní kuchyně nabízí nepřeberné množství možností, jak potěšit své chuťové pohárky. Takže pokud jste připraveni se pustit do dobrodružství a rozšířit své kulinářské obzory, vyzkoušejte tyto exotické recepty z celého světa!

Indické kari s kokosovým mlékem a mangem

Tento vegetariánský pokrm je plný chutí. Kombinace sladkého manga, krémového kokosového mléka a pikantních koření vám jistě roztančí chuťové pohárky!

Ingredience:

  • 2 zralá manga, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička kari pasty (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Špetka chilli vloček (nebo podle chuti)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá koriandrová nať na ozdobu

Postup:

  1. V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejte olej na středním plameni. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezačne zlátnout, asi 5–7 minut.
  2. Vložte česnek, zázvor, kari pastu, koriandr, kmín a chilli vločky. Restujte další 2–3 minuty, často míchejte, aby se uvolnily vůně a chutě koření.
  3. Přidejte nakrájené mango a pokračujte v restování dalších 5 minut. Mango by mělo být měkké, ale ne úplně rozvařené.
  4. Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte pár minut probublávat. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  5. Podávejte ozdobené čerstvou koriandrovou natí s rýží nebo chlebem naan.

Thajská polévka Tom Yam Goong

Tato thajská polévka je známá svou vyváženou kombinací kyselosti, slanosti a pikantnosti. Je rychlá, snadná a plná chutí – perfektní pro probudění vašich smyslů!

Ingredience:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 red chili paprička, nakrájená na tenké plátky (odstraňte semínka pro menší pálivost)
  • 1 lžíce thajské rybí omáčky (nebo sójové omáčky pro vegetariánskou verzi)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky cukru
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 200 g krevet
  • Hrst čerstvé koriandrové nati, nasekané
  • hrst nakrájených žampionů (volitelné)

Postup:

  1. V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejte olej na středním plameni. Přidejte česnek, šalotku a chilli papričku a restujte asi minutu, dokud nebudou vonět.
  2. Vmíchejte rybí omáčku, citronovou šťávu a cukr. Nechte vařit asi 30 sekund, aby se chutě propojily.
  3. Vlijte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Přidejte krevety a vařte, dokud nezešednou a nebudou hotové, což by mělo trvat asi 3–4 minuty.
  4. Vmíchejte nakrájený koriandr a žampiony (pokud používáte) a nechte pár minut probublávat. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  5. Podávejte horké, ozdobené dalšími plátky chilli papričky a limetkovými plátky.

Středovýchodní baklava se rosewaterem

Baklava je sladký dezert, který najdete v mnoha zemích Středního východu. Tato verze s růžovou vodou má jemnou květinovou vůni a lahodnou křupavou texturu.

Ingredience:

  • 1 balení filo těsta (asi 24 plátků)
  • 200 g másla, rozpuštěného
  • 200 g mletých ořechů (mandle, vlašské ořechy nebo pistácie)
  • 150 g cukru
  • 2 lžičky růžové vody
  • Med na podávání

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse smíchejte mleté ořechy, cukr a růžovou vodu. Dobře promíchejte, aby vznikla vláčná směs.
  3. Filo těsto je tenké a suché, proto je důležité jej udržovat v teple a pokrývat utěrkou, když na něm nepracujete. Vezměte jeden plát filo těsta a potřete jej rozpuštěným máslem. Položte další plát na první a opět potřete máslem. Opakujte, dokud nebudete mít asi 8 vrstev.
  4. Rozprostřete ořechovou směs rovnoměrně na vrstvy filo těsta.
  5. Pokračujte ve skládání filo těsta, potírání máslem a vytváření dalších vrstev, dokud nevyužijete všechny plátky.
  6. Baklavu pečte v předehřáté troubě asi 30–35 minut, dokud nebude zlatavá a křupavá.
  7. Nechte zcela vychladnout a podávejte s medem na zchlazení.

Tipy pro exotické vaření

  • Nebojte se experimentovat s kořením! Mezinárodní kuchyně často využívají pestrou škálu koření, která mohou zásadně ovlivnit chuť pokrmu. Takže se nebojte a vyzkoušejte nové chutě – třeba kari pastu, chilli vločky nebo růžovou vodu.
  • Investujte do kvalitních surovin. Čerstvé bylinky, voňavé koření a kvalitní oleje mohou výrazně zvýšit chuť vašich pokrmů.
  • Naučte se používat alternativní přísady. Mnoho mezinárodních receptů využívá neobvyklé přísady, které nemusí být vždy snadno dostupné. Takže se naučte, jak je nahradit běžnými surovinami – například můžete použít jablko namísto datlí nebo pomerančovou šťávu místo růžové vody.
  • Vyzkoušejte nové techniky vaření. Každá kultura má své jedinečné metody přípravy pokrmů, jako je například grilování na rožni, vaření v páře nebo pečení v písku. Takže se nebojte a vyzkoušejte něco nového!

Závěr

Vydejte se na kulinářské dobrodružství a objevujte nové chutě a vůně z celého světa. S těmito exotickými recepty jistě ohromíte své smysly a rozšíříte svůj repertoár v kuchyni. Takže pusťte se do vaření, experimentujte a užívejte si pestrost mezinárodních chutí!

vařeníreceptyexotické kuchyněmezinárodní kuchyně karithajská kuchyněstředovýchodní kuchynědezertykořeníchutě světakulinerstvígurmánství

Komentáře (10)

MK
Martina K.7. prosince 2025

Skvělý článek! Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším tyto tipy v praxi. Určitě to bude skvělý způsob, jak zpestřit naše domácí menu. Díky za inspiraci!

o
ondřej7. prosince 2025

No, to zní opravdu zajímavě! Já sám jsem velký milovník jídla a rád zkouším nové recepty. Určitě vyzkouším ten recept na domácí pizzu, vypadá opravdu lákavě. Díky za tip!

IT
Ivana T.7. prosince 2025

Tak to zní opravdu skvěle! Já sama mám ráda experimentování v kuchyni, a tyto tipy určitě vyzkouším. Díky za inspiraci!

m
maminka_terka7. prosince 2025

Ahojky! Tak jsem zkusila ten recept na domácí pizzu a byla opravdu výborná! Děti ji doslova zhltly. Díky za super tip, určitě budu pokračovat ve zkoušení dalších receptů. A taky díky za tu sekci s tipy na nákupy, přesně tohle jsem potřebovala :-).

r
recepty_karolina7. prosince 2025

Super článek! Já sama mám ráda jednoduchá a rychlá jídla, a tyto tipy jsou opravdu skvělé. Určitě vyzkouším ten recept na kuřecí kari, miluji indickou kuchyni. Díky za inspiraci!

JV
Jan V.7. prosince 2025

No, to vypadá opravdu lákavě! Já sám mám rád experimentování v kuchyni a tyto tipy určitě vyzkouším. Díky za sdílení!

A
AnonymPřed 1 dnem

Skvělé tipy! Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším ten recept na domácí pizzu. Díky!

EM
Eva M.Před 1 dnem

Tak to zní opravdu skvěle! Já sama mám ráda jednoduchá jídla, a tyto tipy jsou přesně pro mě. Díky za sdílení!

s
student_ondraPřed 3 dny

No, to vypadá opravdu dobře! Já sám jsem začátečník v kuchyni a tyto tipy mi určitě pomohou. Díky!

PS
Petra S.Před 1 dnem

Skvělý článek! Já sama mám ráda experimentování v kuchyni a tyto tipy jsou opravdu inspirativní. Určitě vyzkouším ten recept na kuřecí kari, miluji exotická jídla. Díky za sdílení!

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory