Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí kečup bez chemických přísad

Úvod Jste milovníci kečupu, ale chcete se vyhnout nákupu těch obchodních, plných chemie a konzervantů? Nebo prostě jen toužíte po něčem jedinečném a domácím, co podtrhne chuť vašich pokrmů? Pak...

22. prosince 2025
3 min čtení
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí kečup bez chemických přísad

Úvod

Jste milovníci kečupu, ale chcete se vyhnout nákupu těch obchodních, plných chemie a konzervantů? Nebo prostě jen toužíte po něčem jedinečném a domácím, co podtrhne chuť vašich pokrmů? Pak jste na správném místě! Tento jednoduchý recept vám umožní vytvořit lahodný kečup, který bude bez chemických přísad a plný chuti. Je to snadné, rychlé a výsledek vás nadchne!

Co budete potřebovat?

Suroviny:

  • 4 kg rajčat (čerstvých nebo konzervovaných loupaných rajčat)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mleté papriky
  • špetka mletého kmínu

Náčiní:

  • Velký hrnec nebo pánvička s těžším dnem
  • Mixér nebo ponorný mixér
  • Vařečka
  • Sklenice nebo nádoby na uskladnění

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata a cibule

Nejprve si připravte rajčata. Pokud používáte čerstvá, oloupejte je a odstraňte stopky. Pak je nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.

Krok 2: Vaření

Vložte připravené rajčata, cibuli a česnek do hrnce. Přidejte ocet, cukr, sůl a koření. Začněte vařit na středním plameni a míchejte, dokud směs nezhoustne, trvá to asi 15 minut.

Krok 3: Mixování

Snižte teplotu na minimální a pokračujte v vaření dalších 10 minut. Pak směs nechte trochu zchladnout a přendejte ji do mixéru nebo použijte ponorný mixér přímo ve hrnci. Mixujte, dokud není směs hladká.

Krok 4: dochucení

Vraťte směs zpět do hrnce a duste ji na mírném plameni asi 5 minut, aby se rozvinula chuť. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Krok 5: Uskladnění

Přesuňte kečup do sterilizovaných sklenic nebo nádob a uskladněte v lednici. Kečup by měl vydržet několik týdnů, ale pokud chcete delší trvanlivost, můžete ho zavařit podle instrukcí pro domácí zavařování.

Tipy a variace

  • Pro ostřejší chuť přidejte trochu chilli papričky nebo kajenského pepře.
  • Pokud máte rádi bylinky, přidejte nasekanou petrželku, bazalku nebo oregano.
  • Experimentujte s různými druhy octa, jako je balsamikový nebo vinný ocet.
  • Pro sladší chuť můžete přidat více hnědého cukru nebo použít med.

Závěr

Domácí kečup je snadné připravit a nabízí nespočet možností pro kreativní kuchařské experimenty. Vyzkoušejte tento základní recept a pak si pohrajte s vlastními variacemi. Uvidíte, že se vám bude hodit nejen k hranolkům, ale i jako dochucovadlo do mnoha pokrmů. Užijte si domácí kečup bez chemie a objevte novou dimenzi chuti!

receptyvařeníkečupdomácízdravýbez chemiechutnésnadnérychlézavařováníkuchařské tipy

Komentáře (6)

MK
Martina K.Před 3 hodinami

Vypadá to úžasně! Určitě to zkusím, miluji tyto zdravé recepty. Díky za sdílení!

r
recepty_karolinaPřed 3 hodinami

Skvělý nápad! Miluji tyto kreativní recepty. Určitě to zkusím o víkendu. Díky za inspiraci!

JV
Jan V.Před 3 hodinami

Zdravé a chutné! Zkusil jsem to minulý víkend a bylo to výborné. Díky za skvělý recept!

m
maminka_terkaPřed 1 hodinou

Ahojky! Tak jsem to zkusila a musím říct, že je to opravdu výborné! Děti to milovaly, takže určitě přidávám do repertoáru. Díky za super tip!

F
Fitness_JirkaPřed 1 hodinou

Zdravím, díky za skvělý recept! Zkusil jsem to jako součást mé fitness cesty a musím říct, že je to opravdu chutné a zdravé. Určitě budu vařit znovu!

EM
Eva M.Před 2 hodinami

Vypadá to lákavě! Miluji tyto jednoduché a zdravé recepty. Určitě to zkusím tento týden. Díky!

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory