5 jednoduchých kroků k přípravě lahodného kuřecího kari, které vás přenese do Indie

Dopřejte svým chuťovým pohárkům exotickou cestu do Indie s tímto lahodným kuřecím kari! Příprava autentického indického kuřecího kari může znít jako náročný úkol, ale s těmito jednoduchými kroky se...

13. prosince 2025
4 min čtení
5 jednoduchých kroků k přípravě lahodného kuřecího kari, které vás přenese do Indie

Dopřejte svým chuťovým pohárkům exotickou cestu do Indie s tímto lahodným kuřecím kari!

Příprava autentického indického kuřecího kari může znít jako náročný úkol, ale s těmito jednoduchými kroky se i vy můžete stát mistrem v přípravě této lahodné pochoutky. Svírejte koření, objevujte tajné ingredience a dopřejte svému paleti nezapomenutelný zážitek. Takže připravte své kuchyňské nože, rozpalte pánve a ponořme se přímo do srdce Indie!

1. Krok: Vyberte si správné koření

Klíčem k autentickému kuřecímu kari je použití čerstvých a vonných koření. Základem je kurkuma, která dodává nádhernou zlatavou barvu a jemnou chuť. Koriandr a kmín jsou další nezbytné ingredience, které podtrhují komplexnost kari. Přidejte také chilli papričky pro trochu pálivosti – můžete použít sušené nebo čerstvé, podle toho, jak ráda máte pikantní jídla. Nezapomeňte na zázvor a česnek, které dodají kari svěžest a ostrou chuť.

2. Krok: Orestujte kuřecí maso a zeleninu

V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej nebo ghee (vyčištěné máslo, běžnou ingredienci v indické kuchyni). Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte, dokud nezměkne a nezezlátne. Poté přidejte nasekaný česnek, zázvor a chilli papričky (pokud používáte sušené, můžete je přidat hned s cibulí). Restujte další minutu, aby se uvolnily vůně. Nakonec přidejte kuřecí maso nakrájené na kousky a orestujte ze všech stran, dokud není maso bílé.

3. Krok: Vytvořte základ kari

V této fázi je čas přidat koření. Do pánve vložte kurkumu, koriandr, kmín a další oblíbená koření, jako je například garam masala nebo chilli prášek. Restujte koření jen krátce, aby se uvolnily vůně, ale nepřipálili jste koření. Poté přidejte loupaná rajčata nebo protlak a promíchejte, aby vznikla hladká směs. Pokud máte rádi krémovější kari, můžete přidat trochu jogurtu nebo smetany ke zjemnění chuti.

4. Krok: Dochuťte a duste

Nyní je čas nechat kari probudit. Přikryjte pánev pokličkou a duste na mírném ohni asi 20 minut. Občas promíchejte, aby se kari nepřipálilo. Pokud máte rádi zeleninu, můžete přidat mrkev, cuketu nebo květák nakrájené na kousky. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pro ještě hlubší chuť můžete přidat trochu hnědého cukru nebo javorového sirupu.

5. Krok: Servírujte s rýží basmati

Kuřecí kari je nejlepší servírovat s rýží basmati, která má jemnou a oříškovou chuť, že dokonale doplňuje komplexnost kari. Rýži vařte podle návodu na obalu. Pro autentický zážitek podávejte kari s čerstvým koriandrem a plátky cibule na ozdobu. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete servírovat kari s čerstvými chilli papričkami na straně.

Takže se ponořte do indické kuchyně a vychutnejte si tuto lahodnou cestu chutí! S těmito jednoduchými kroky budete moci připravit chutné kuřecí kari, které vás přenese přímo na ulice Indie.

Recept: Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Suroviny (pro 4 porce):

  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghee
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 2 cm kousek zázvoru, nastrouhaný
  • 2 chilli papričky, nasekané (nebo sušené)
  • 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 hrnek mražené zeleniny (mrkev, cuketa, květák)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hnědý cukr nebo javorový sirup (nemusí být)
  • Čerstvý koriandr a cibule na ozdobu
  • Rýže basmati na podávání

Postup:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte česnek, zázvor a chilli papričky a restujte další minutu.
  2. Vložte kuřecí maso a orestujte ze všech stran, dokud není bílé.
  3. Přidejte koření (kurkumu, koriandr, kmín) a protlak rajčat. Promíchejte a duste asi 5 minut.
  4. Vlijte kokosové mléko a kuřecí vývar, přidejte mraženou zeleninu a přiveďte kari k varu. Snižte teplotu a duste přikryté asi 20 minut, dokud maso není měkké.
  5. Dochuťte solí a pepřem, případně přidejte hnědý cukr nebo javorový sirup pro vyvážení chutí.
  6. Servírujte s rýží basmati a ozdobte čerstvým koriandrem a cibulí.
kuřecí kariindická kuchyněkořeníchutě Indiepikantní jídlakari receptkuřecí masorýže basmatigaram masalachilli papričky

Komentáře (6)

MK
Martina K.Před 1 dnem

Skvělý článek! Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším některé z těch receptů. Určitě to bude chutné a zdravé!

r
recepty_karolinaPřed 1 dnem

Vypadá to moc zajímavě! Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším některé z těch receptů. Určitě budou chutné a zdravé! Díky za sdílení!

JV
Jan V.Před 1 dnem

Páni, to vypadá úžasně! Určitě vyzkouším některé z těch receptů, zejména ty zeleninové. Díky za inspiraci!

m
maminka_terkaPřed 1 dnem

Ahojky! Tak jsem vyzkoušela jeden z receptů a musím říct, že byl opravdu výborný! Děti si pochutnaly, takže určitě budu vařit znovu. Díky za sdílení!

EM
Eva M.Před 1 dnem

Vypadá to moc dobře! Určitě vyzkouším některé z těch receptů, zejména ty ovocné. Díky za inspiraci!

k
kucharska_lenaPřed 1 dnem

No teda, to vypadá fakt skvěle! Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším některé z těch receptů. Určitě budou chutné a zdravé. Díky za sdílení!

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory