5 tipů, jak připravit lahodné a šťavnaté grilované steaky Grilování je oblíbená metoda přípravy masa, která dodává steakům nezaměnitelnou chuť. Pokud však chcete dosáhnout opravdu lahodného a...

Grilování je oblíbená metoda přípravy masa, která dodává steakům nezaměnitelnou chuť. Pokud však chcete dosáhnout opravdu lahodného a šťavnatého výsledku, je potřeba dbát na několik důležitých faktorů. Zjistěte, jak připravit grilované steaky tak, aby byly doslova rozplývající se na jazyku!
Klíčem k úspěšnému grilování steaků je výběr toho správného kusu masa. Pro lahodné a šťavnaté steaky zvolte hovězí maso z vyšších částí zvířete, jako jsou roštěná, svíčková nebo flákota. Tyto části obsahují více mramorování tuku, které přispívá k šťavnatosti a jemnosti masa.
Hledejte maso s rovnoměrným rozložením tuku a vyhněte se kusům s příliš velkými shluky tuku, které by mohly způsobit nerovnoměrné grilování. V ideálním případě by maso mělo mít „marbling“, tedy mramorování tuku viditelné na řezu.
Předtím, než se pustíte do grilování, nechejte maso alespoň 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Tím zajistíte, že bude mít stejnou teplotu po celé tloušťce, což povede k rovnoměrnému grilování. Pokud maso vyndáte přímo z lednice a položíte ho na gril, vnitřní teplota se bude postupně zvyšovat, což může vést k nerovnoměrně upečenému steaku.
Pro dosažení té správné grilovací krustičky je důležité, aby byl gril rozpálený na vysokou teplotu. Tímto způsobem dosáhnete rychlé reakce Maillardova procesu, který je zodpovědný za tvorbu té lahodné karamelizované vrstvy na povrchu masa.
Pro nejlepší výsledky použijte grilovací uhlí nebo dřevěné štěpky, které dodají masu kouřovou příchuť. Pokud používáte plynový gril, zapněte ho na vysokou teplotu a nechejte ho rozpálit alespoň 15 minut před grilováním.
Grilování steaků není maraton, ale sprint! Pro dosažení té nejlepší šťavnatosti a krustičky grilujte steaky v krátkých intervalech. Záleží také na tloušťce steaků, ale obecně platí, že byste měli grilovat 2-4 minuty na každé straně pro středně propečený steak.
Pokud máte rádi steak více propečený, můžete dobu grilování na každé straně mírně prodloužit. Dbejte však na to, abyste maso příliš neotevírali a neochlazovali tak jeho povrch. Pro dosažení rovnoměrného propečení můžete také zkusit metodu „turn and twist“, kdy steak po otočení na druhou stranu také mírně otočíte, aby se grilovalo všechny strany.
Pro dosažení té správné vnitřní teploty použijte infračervený teploměr. Každý druh masa má svou ideální vnitřní teplotu pro různé stupně propečení. Pro středně propečený steak by vnitřní teplota měla být 57 °C, pro středně propečený 60 °C a pro propečený 63 °C.
Teploměr vám poskytne přesné informace o vnitřní teplotě masa, takže můžete grilování ukončit ve správný čas. Tímto způsobem se vyhnete přepečení nebo naopak nedopečení steaků.
Po grilování je důležité nechat steaky odpočinout, aby se v mase znovu vstřebala šťáva. Položte je na prkénko nebo talíř a nechejte je 5-10 minut odpočívat. Tím zajistíte, že budou šťavnaté a lahodné až do posledního sousta.
Grilované steaky jsou skvělé samotné, ale ještě lepší jsou s přílohami! Podávejte je s pečenými bramborami, grilovanou zeleninou, salátem nebo čerstvým chlebem. Přidejte trochu bylinek, jako je rozmarýn nebo tymián, pro zvýraznění chuti.
Grilování steaků není věda, ale s těmito tipy dosáhnete opravdu lahodných výsledků. Takže rozpalte gril a pusťte se do vaření!
Skvělý recept! Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Díky za sdílení!
Ahojky! Tak jsem zkusila tento recept a musím říct, že je opravdu výborný! Manželovi chutnalo, i když je obvykle dost kritický. Díky za super nápad!
Vypadá to úžasně! Určitě to o víkendu vyzkouším. Díky za inspiraci!
Super recept, díky! Už se nemůžu dočkat, až to zkusím.
Vypadá to opravdu lákavě! Určitě to vyzkouším, až budu mít čas. Díky za sdílení!
Mňam, vypadá to úžasně! Určitě to zkusím, až budu mít večeři pro své kamarády. Díky za skvělý nápad!
Podělte se o své myšlenky a názory