Jak připravit lahodné a krémové polévky, které vás zahřejí zevnitř

Zahřejte se od vnitřla lahodnými a krémovými polévkami S příchodem chladnějších dnů je čas zaměnit lehké letní pokrmy za něco teplého a uklidňujícího. Polévky jsou skvělým způsobem, jak se zahřát a...

3. prosince 2025
4 min čtení
Jak připravit lahodné a krémové polévky, které vás zahřejí zevnitř

Zahřejte se od vnitřla lahodnými a krémovými polévkami

S příchodem chladnějších dnů je čas zaměnit lehké letní pokrmy za něco teplého a uklidňujícího. Polévky jsou skvělým způsobem, jak se zahřát a potěšit, a zároveň poskytují spoustu živin a chuti. Krémové polévky jsou obzvláště lahodné a uspokojující, a ačkoli mohou znít jako náročná příprava, ve skutečnosti jsou poměrně jednoduché na přípravu. Zde je několik tipů a receptů, které vám pomohou vytvořit lahodné a krémové polévky, které vás zahřejí zevnitř.

Základy krémových polévek

Klíčem k přípravě krémových polévek je výběr správných surovin a techniky vaření. Základem většiny krémových polévek je máslo, cibule a brambory, které tvoří hustou a krémovou konzistenci. Vyberte si více druhů zeleniny, jako jsou mrkev, celer nebo květák, pro přidání chuti a barvy. Měkké bylinky, jako je petrželka a tymián, dodají polévce svěžest a aroma.

Při vaření krémových polévek je důležité postupovat pomalu a pečlivě. Začněte opékáním másla a cibule na mírném ohni, aby se uvolnily jejich sladké chutě. Poté přidejte ostatní zeleninu a vařte ji, dokud nebude měkká, než začnete s mixováním. Pro dosažení hladkého a krémového výsledku je důležité použít ponorný mixér nebo vysokorychlostní mixér.

Recepty na krémové polévky

Krémová mrkvová polévka

Tato klasická polévka je lahodná a plná chuti. Pro přípravu budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 bramboru, oloupanou a nakrájenou na kostičky
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

  1. V hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut. Poté přidejte česnek a vařte další minutu.
  2. Přidejte mrkev, bramboru a tymián. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Vypněte plotýnku a vmíchejte smetanu. Polévku rozmixujte pomocí ponorného mixéru, dokud není hladká a krémová. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a podávejte teplou.

Krémový květákové gratin

Tato polévka je bohatá a uspokojující, dokonale vhodná pro chladné večery. Budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla

  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno

  • 1 stroužek česneku, prolisovaný

  • 1 malý květák, nakrájený na růžičky

  • 1 bramboru, oloupanou a nakrájenou na kostičky

  • 250 ml mléka

  • 120 ml smetany ke šlehání

  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

  • 50 g strouhaného sýra Gruyère

  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

  1. V hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut. Poté přidejte česnek a květák a vařte další 2 minuty.
  2. Přidejte bramboru, mléko, smetanu a muškátový oříšek. Přiveďte k varu a snižte teplotu. Vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Odstraňte hrnec z plotýnky a vmíchejte strouhaný sýr. Rozbijte polévku na menší kousky pomocí ponorného mixéru. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a podávejte teplou.

Krémová dýňová polévka s kořením

Tato polévka je plná chutí a ideální pro podzimní a zimní měsíce. Budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno

  • 2 stroužky česneku, prolisované

  • 1 lžičku mletého zázvoru

  • 1/2 lžičky mletého kmínu

  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

  • 400 g dýně, oloupané a nakrájené na kostky

  • 1 bramboru, oloupanou a nakrájenou na kostičky

  • 500 ml kuřecího vývaru

  • 120 ml kokosového mléka

  • Sůl a pepř podle chuti

  • Petrželka na ozdobení (volitelně)

Postup přípravy:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut. Poté přidejte česnek a koření a vařte další minutu.
  2. Přidejte dýni a bramboru. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Vypněte plotýnku a vmíchejte kokosové mléko. Rozbijte polévku na hladkou konzistenci pomocí ponorného mixéru. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a podávejte teplou, posypanou petrželkou.

Závěr

Příprava lahodných a krémových polévek je skvělý způsob, jak se zahřát a potěšit během chladných měsíců. Experimentujte s různými druhy zeleniny, bylinek a koření, abyste vytvořili jedinečné a chutné pokrmy. Tyto recepty jsou skvělým výchozím bodem pro objevování světa krémových polévek, takže se nebojte je přizpůsobit svým chuťovým preferencím a experimentovat s novými ingrediencemi.

Užijte si vaření a nezapomeňte se zahřát od vnitřla!

vařenípolévkykrémové polévkyreceptyzimní jídlapohodlné jídlozázvorkmínmrkevdýněkvěták

Komentáře (6)

MK
Martina K.Před 1 dnem

Jsem nadšená, že jsem našla tento článek! Zkusila jsem některé recepty a jsou opravdu lahodné. Můj oblíbený je ten na zeleninové kari. Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším další. Díky za sdílení!

JV
Jan V.Před 1 dnem

Vypadá to velmi chutně! Určitě vyzkouším některé z těchto receptů. Díky za sdílení!

m
maminka_terkaPřed 1 dnem

Ahojky, tak jsem vyzkoušela ten koláč s brokolicí a sýrem. Děti ho milovaly! Už se nemůžou dočkat, až udělám další zdravé dobrotu. Díky za skvělý nápad!

EM
Eva M.Před 1 dnem

Skvělé nápady! Určitě vyzkouším. Už se těším, až ochutnám něco nového a zdravého. Díky!

m
mlsny_michalPřed 1 dnem

Mmmm, to vypadá opravdu lákavě! Určitě vyzkouším ten sendvič s avokádem. Miluju avokádo ve všech podobách!

JK
Jana K.Před 1 dnem

Skvělé recepty! Už se mi sbíhají sliny při prohlížení fotografií. Určitě vyzkouším ten salát s quinoa. Díky za inspiraci!

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory