Jak na domácí pizzu bez stresu? S našimi tipy budete péct jako Italové!

Úvod Všichni milujeme pizzu, ale ne vždy máme možnost zajít do oblíbené pizzerie nebo si objednat odběrem. Navíc, kdo by se nechtěl pochlubit vlastnoručně připravenou pizzou, která bude chutnat jako...

15. prosince 2025
4 min čtení
Jak na domácí pizzu bez stresu? S našimi tipy budete péct jako Italové!

Úvod

Všichni milujeme pizzu, ale ne vždy máme možnost zajít do oblíbené pizzerie nebo si objednat odběrem. Navíc, kdo by se nechtěl pochlubit vlastnoručně připravenou pizzou, která bude chutnat jako z italské restaurace? Připravili jsme pro vás návod, jak si doma připravit pizzu bez zbytečného stresu a s vynikajícím výsledkem. S našimi tipy budete péct jako Italové!

Výběr správné mouky a kvásku

Základem pizzy je kvalitní těsto, a proto bychom měli zvolit správnou mouku a kvásek. Pro domácí přípravu doporučujeme použít typ 00 mouku, která je jemně mletá a má vyšší obsah lepku. Díky tomu bude vaše těsto pružné a snadno se bude pracovat. Pokud chcete dosáhnout ještě lepší chuti, můžete použít poloviční množství mouky typu 00 a poloviční množství celozrnné mouky.

Co se týče kvásku, zde máte dvě možnosti. Můžete použít čerstvý kvásek, který si doma vypěstujete, nebo sušený aktivní kvásek, který koupíte v obchodě. Čerstvý kvásek dodá vaší pizze jedinečnou chuť a vůni, ale vyžaduje trochu více času a péče. Sušený aktivní kvásek je pohodlnější volbou, snadno se používá a můžete ho skladovat v lednici.

Příprava těsta

Nyní si můžeme připravit samotné těsto. Zde je jednoduchý recept, který vám pomůže dosáhnout perfektního výsledku:

Ingredience:

  • 500 g mouky (typ 00 nebo poloviční množství typu 00 a poloviční množství celozrnné mouky)
  • 1 balení sušeného aktivního kvásku (7 g)
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Voda (přibližně 300 ml, podle potřeby)

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, kvásek a sůl. Přidejte olivový olej a postupně přilévejte vodu, dokud nevytvoříte vláčné těsto.
  2. Vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pokud je naopak příliš suché, přidejte trochu vody.
  3. Těsto vyválejte na pomoučeném válu a vložte ho zpět do mísy. Míšu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě přibližně hodinu, dokud nezvojnásobí svůj objem.
  4. Poté těsto vyndejte z mísy, propracujte a rozdělte na dvě až tři části v závislosti na velikosti pizzy, kterou chcete připravit.
  5. Každou část těsta vyválejte na tenký kruh o tloušťce přibližně 0,5 cm. Můžete použít pomoučený val nebo pečicí papír, aby se vám těsto nelepilo.

Příprava rajčatové omáčky

Rajčatová omáčka je dalším důležitým prvkem pizzy. Můžete si připravit vlastní omáčku z čerstvých rajčat nebo použít hotovou omáčku z obchodu. Pokud se rozhodnete pro vlastní přípravu, zde je jednoduchý recept:

Ingredience:

  • 4 zralá rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • Špetka soli a cukru
  • Čerstvá bazalka (nasekaná)

Postup:

  1. Rajčata nakrájejte na kousky a zbavte se stopky.
  2. Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte česnek. Osmažte krátce, dokud nezezlátne.
  3. Přidejte nakrájená rajčata, sůl a cukr. Vařte na středním plameni přibližně 15 minut, dokud rajčata nezměknou a omáčka nezhoustne.
  4. Dochuťte čerstvou bazalkou a vmíchejte ji do omáčky.

Náplň pizzy

Nyní si můžeme vybrat náplň podle našich představ. Klasickou volbou je mozzarella, ale můžete experimentovat také s jinými druhy sýra, jako je cheddar, gorgonzola nebo parmazán. Dále můžete přidat různé zeleninové ingredience, jako jsou papriky, cuketa, olivy, houby nebo artyčoky. Pokud máte rádi maso, můžete použít salám, šunku, klobásu nebo kuřecí maso. Nebojte se kombinovat různé chutě a vytvořit tak jedinečnou pizzu.

Pečení pizzy

Nakonec přichází pečení pizzy. Pokud máte doma pec na dřevo, gril nebo pizza kámen, můžete pizzu péct v těchto zařízeních. Pro domácí podmínky však postačí i běžná trouba. Stačí ji předehřát na nejvyšší teplotu, přibližně 240 °C. Pizzu pečte přibližně 8 až 10 minut, dokud okraje nezezlátnou a sýr se nerozteče.

Tipy pro dokonalou pizzu

  • Používejte kvalitní ingredience, které dodají vaší pizze vynikající chuť.
  • Nechte těsto dostatečně vykynout, aby bylo nadýchané a pružné.
  • Pokud chcete dosáhnout křupavého korálku, můžete těsto před pečením na okrajích lehce zvednout.
  • Pokud používáte čerstvé bylinky, přidejte je až na konec, aby si zachovaly svou chuť a vůni.
  • Experimentujte s různými příchutěmi a vytvořte si vlastní jedinečnou pizzu.

Závěr

Příprava domácí pizzy nemusí být stresující záležitostí. S našimi tipy a jednoduchými postupy můžete připravit lahodnou pizzu, která bude chutnat jako z italské restaurace. Takže se pusťte do práce a užijte si večeři s rodinou a přáteli!

pizzareceptyvařeníitalská kuchynědomácí pečenípizza receptkvásekrajčatová omáčkapizza náplňpečení pizzy

Komentáře (6)

MK
Martina K.Před 9 hodinami

Vypadá to úžasně! Určitě to brzy vyzkouším. Díky za skvělý recept!

F
FitMama2024Před 9 hodinami

Ahoj, ráda bych se zeptala, zda je možné tento recept upravit pro veganskou verzi? Díky za odpověď!

JK
Jana K.Před 9 hodinami

Určitě, stačí nahradit mléko rostlinným a sýr veganskou alternativou. Já jsem to tak dělala a výsledek byl také skvělý!

MH
Marek H.Před 6 hodinami

Vypadá to fakt dobře! A jaká je přibližná doba přípravy? Díky!

r
recepty_karolinaPřed 6 hodinami

Ahoj, podle mě to vypadá na rychlou a jednoduchou večeři. Určitě to zkusím! Díky za inspiraci!

EM
Eva M.Před 8 hodinami

Tak jsem to dneska udělala a musím říct, že to bylo výborné! Díky za skvělý recept!

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory