Úvod Kečup je neodmyslitelnou součástí mnoha domácností. Ať už jako dochucovadlo k masu, dip k hranolkům nebo přísada v receptu, kečup má své pevné místo na našem jídelníčku. Ale co když chceme...

Kečup je neodmyslitelnou součástí mnoha domácností. Ať už jako dochucovadlo k masu, dip k hranolkům nebo přísada v receptu, kečup má své pevné místo na našem jídelníčku. Ale co když chceme vyzkoušet něco nového a zdravějšího? V tomto článku vám představíme několik jednoduchých receptů na domácí dresinky a omáčky bez éček, které si zamilují jak děti, tak dospělí.
Kečupy, které najdeme v běžných obchodech, často obsahují různé přísady, jako jsou konzervanty, barviva a ochucovadla. Tyto přísady mohou negativně ovlivnit naše zdraví a přispět k nadváze, alergiím nebo problémům s trávením.
Vyrobit si vlastní kečup doma je snadné a rychlé. Navíc si tak můžeme být jisti, jaké suroviny používáme, a vyhnout se tak nežádoucím přísadám. Domácí dresinky a omáčky jsou také skvělým způsobem, jak děti zapojit do vaření a naučit je zdravějším stravovacím návykům.
Suroviny:
Postup:
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli s česnekem, aby zesklovatěly. Poté přidáme nakrájená rajčata a duste je asi 15 minut, dokud nezměknou. Nakonec vmíchejte sůl, pepř a cukr (pokud používáte) a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou masu. Pokud máte rádi hustší kečup, můžete ho vařit ještě chvíli, dokud nezhoustne.
Kečup s paprikou: Přidejte do základního receptu 1 červenou papriku nakrájenou na kousky. Paprika dodá kečupu sladkou chuť a krásnou barvu.
Pikantní kečup: Pro milovníky pikantního jídla přidejte do základního receptu trochu chilli papričky nebo kajenského pepře.
Kečup s bylinkami: Přidejte do hotového kečupu nasekané čerstvé bylinky, jako je petrželka, bazalka nebo oregano. Bylinky dodají kečupu svěží chuť.
Kromě kečupu můžete vyzkoušet i další jednoduché dresinky a omáčky, které jsou zdravé a chutné. Tyto recepty jsou skvělé jako dipy k zelenině nebo brambůrkům, ale také jako dochucovadlo k masu.
Suroviny:
Postup:
Mrkev a okurku očistěte a nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Všechny suroviny rozmixujte v mixéru, dokud nevznikne hladká hmota. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete. Pokud máte rádi jogurtový dip s řidší konzistencí, můžete přidat trochu vody.
Suroviny:
Postup:
Rajčata vložte do kastrůlku a přidejte olivový olej. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud rajčata nezměknou. Poté rozmixujte na hladkou masu. Podle chuti osolte a opepřete.
Děti mohou být skvělou pomocí při přípravě domácích dresinků a omáček. Nechte je pomáhat s jednoduchými úkoly, jako je mytí a krájení zeleniny, míchání surovin nebo ozdobení hotového produktu. Tím je naučíte zdravým stravovacím návykům a také je budete podporovat v kreativitě a samostatnosti.
Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na domácí dresinky a omáčky, které jsou zdravější alternativou kečupu z obchodu. Děti je milují a vy si můžete být jisti, že jíte něco dobrého pro vaše tělo i duši.
Skvělý článek! Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším ty recepty. Díky za inspiraci!
Vypadá to opravdu lákavě. Takže zkusím ten první recept, uvidíme, jak mi to půjde. Díky za tip!
Ahojky, tak jsem vyzkoušela ten první recept a musím říct, že byl opravdu výborný! Děti to milovaly. Díky za skvělou inspiraci!
Vypadá to opravdu lákavě. Takže zkusím ten druhý recept, uvidíme, jak mi to půjde. Díky za tipy!
SUPER, díky! Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším.
Skvělé tipy, díky! Hledala jsem právě nějaké nové veganské recepty, tak to zkusím. :)
Podělte se o své myšlenky a názory