Jak na dokonalé pečení kuřete? Sledujte naše 7 kroků a budete mít gráda

Úvod Pečení kuřete může být pro mnohé domácí kuchaře výzvou. Chcete-li dosáhnout dokonalého výsledku, je důležité znát několik klíčových postupů a tipů. V tomto článku vám představíme sedm kroků,...

12. prosince 2025
3 min čtení
Jak na dokonalé pečení kuřete? Sledujte naše 7 kroků a budete mít gráda

Úvod

Pečení kuřete může být pro mnohé domácí kuchaře výzvou. Chcete-li dosáhnout dokonalého výsledku, je důležité znát několik klíčových postupů a tipů. V tomto článku vám představíme sedm kroků, které vás dovedou k pečení lahodného a šťavnatého kuřete. S našimi radami budete mít grády!

Vyberte správné kuře

Základem úspěšného pečení je výběr kvalitního kuřete. Hledejte kuřata chovaná na farmách, kde mají dostatek prostoru pro pohyb a jsou krmena přírodní stravou. Tato kuřata mají lepší chuť a strukturu masa. Vyberte velikost kuřete podle počtu porcí, které potřebujete. Pro čtyři osoby stačí menší kuře o váze 1,5 kg.

Připravte si kuře

Před pečením důkladně omyjte kuře studenou vodou a osušte jej papírovou utěrkou. Poté jej můžete naložit do marinády nebo koření. Vyzkoušejte například směs olivového oleje, citronové šťávy, česneku, tymiánu a soli. Nechte kuře odležet v lednici alespoň hodinu, nejlépe však přes noc. Tímto postupem zlepšíte chuť a šťavnatost masa.

Nahřejte troubu

Před vložením kuřete do trouby ji předehřejte na 200 °C. Pokud používáte ventilátorovou troubu, nastavte teplotu o něco nižší, kolem 180 °C. Vyhřívání trouby zajistí, že kuře se bude péct rovnoměrně a dosáhnete křupavé kůrky.

Pečte na roštu

Vložte kuře do pekáče nebo na rošt pokrytý alobalem. Pečte na střední úrovni trouby. Pro první hodinu pečení doporučujeme nastavit časovač na 60 minut. Poté kuře vyjměte, odstraňte alobal a potřete jej výpekem. Vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení další hodinu, případně déle, v závislosti na velikosti kuřete.

Použijte teploměr

Jedním z nejdůležitějších nástrojů při pečení kuřete je teploměr. Vložte jej do nejtlustší části stehna, ujistěte se, že nedosahuje kosti. Kuře je hotové, pokud teplota dosáhne 75 °C. Pokud teplota není dosažena, pokračujte v pečení a pravidelně kuře kontrolujte.

Nechte kuře odpočinout

Jakmile je kuře upečené, vyjměte jej z trouby a nechte odpočinout na prkénku nebo talíři alespoň 10 minut. Tento krok je zásadní pro zachování šťavnatosti masa. Během odpočinku se šťávy v mase znovu vstřebají, což zajistí lahodnou chuť a šťavnatost.

Pokračujte v pečení příloh

Zatímco kuře odpočívá, můžete do trouby vložit přílohy, jako jsou brambory nebo zelenina. Tímto způsobem využijete zbývající teplo a ušetříte čas i energii. Ujistěte se, že přílohy jsou nakrájené na menší kousky, aby se dobře upekly.

Servírujte

Po odpočinku kuře nakrájejte na porce a podávejte s vašimi oblíbenými přílohami. Můžete jej také podávat celého, což je působivý způsob, jak servírovat hlavní chod. Nezapomeňte ozdobit talíř výpekem a čerstvými bylinkami.

Tipy pro dokonalé pečení

  • Vždy používejte čerstvé kuře, které nebylo mražené.
  • Vyhněte se přeplňování pekáče, kuře potřebuje prostor pro cirkulaci tepla.
  • Pokud chcete kuře ještě více ochutit, můžete jej před pečením naložit přes noc do jogurtu nebo buttermilku s kořením.

Závěr

Pečení kuřete nemusí být náročné, pokud budete sledovat naše sedm kroků. Vyberte kvalitní suroviny, připravte kuře správně a nechte troubu udělat svou práci. S našimi tipy dosáhnete lahodného a šťavnatého výsledku, který potěší vás i vaše blízké.

Užijte si domácí pečené kuře s grádou!

vařeníreceptypečeníkuřegrilovánígrátargrilované kuřepečené kuřechutnéšťavnatékřupavébylinkykoření

Komentáře (7)

MK
Martina K.Před 2 dny

Tak jsem tomu také podlehla a vyzkoušela. Musím říct, že je to opravdu skvělá záležitost! Už dlouho jsem neměla tak dobrý pocit z jídla. Díky za tip!

r
recepty_karolinaPřed 2 dny

Vypadá to úžasně! Určitě vyzkouším. Díky za sdílení!

JV
Jan V.Před 2 dny

No vypadá to lákavě, ale není to kalorické? Taky bych to rád vyzkoušel, ale bojím se, že bych na to sám nezareagoval.

m
mlsny_michalPřed 2 dny

No vypadá to dost dobře, ale není to trochu drahé na přípravu? Taky bych to rád zkusil, ale bojím se, že bych to pak musel jíst pořád a to by mi asi chutnalo moc :D

z
zdrava_kuchynePřed 2 dny

Super recept! Už jsem ho vyzkoušela a byla to opravdu lahodná pochoutka. Určitě budu vařit znovu. Díky za sdílení!

f
fitness_jirkaPřed 2 dny

Vypadá to opravdu výborně a zdravě! Určitě vyzkouším, díky za tip!

JK
Jana K.Před 2 dny

Vypadá to opravdu skvěle! Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Díky za sdílení!

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory