Jak si připravit domácí kečup? S naším návodem budete mít gráda a ušetříte peníze

Úvod Domácí kečup je skvělý způsob, jak dodat vašim pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni. A co víc, jeho příprava je jednoduchá a rychlá a vy tak budete mít vždy po ruce lahodný kečup bez zbytečných...

12. prosince 2025
3 min čtení
Jak si připravit domácí kečup? S naším návodem budete mít gráda a ušetříte peníze

Úvod

Domácí kečup je skvělý způsob, jak dodat vašim pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni. A co víc, jeho příprava je jednoduchá a rychlá a vy tak budete mít vždy po ruce lahodný kečup bez zbytečných přísad a konzervantů. V tomto článku vás provedeme celým procesem, od výběru správných surovin až po skladování hotového kečupu. Takže pusťte se do čtení a objevte tajné tipy na přípravu dokonalého domácího kečupu!

Suroviny a jejich výběr

Základem každého dobrého kečupu jsou kvalitní suroviny. Proto se zaměřte na výběr zralých, šťavnatých rajčat, která budou vonět a chutnat. Vyberte si buď čerstvá rajčata, nebo použijte konzervovaná loupaná rajčata, která mají silnou chuť a barvu.

Kromě rajčat budete potřebovat cibuli, česnek, olivový olej, cukr (nebo jeho alternativu), octovou esenci, sůl a pepř. Můžete také přidat koření podle vaší chuti, jako je například kmín, chilli papričky nebo bazalka.

Postup přípravy

Příprava domácího kečupu je jednoduchá a zabere vám přibližně 30 minut aktivní práce. Zde je podrobný postup:

Krok 1: Rajčata

Pokud používáte čerstvá rajčata, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky. Pokud dáváte přednost konzervovaným rajčatům, slijte nálev a rozmačkejte rajčata vidličkou.

Krok 2: Orestování cibule a česneku

Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne. Poté přidejte česnek a restujte další minutu, aby se uvolnila jeho vůně.

Krok 3: Přidání rajčat a koření

Vložte nakrájená nebo rozmačkaná rajčata do pánve a promíchejte s cibulí a česnekem. Přidejte cukr, ocet, sůl a pepř a nechte směs vařit na středním plameni asi 15 minut, dokud rajčata nezměknou a omáčka nezhoustne.

Krok 4: Mixování a dochucení

Po uvaření nechte kečup mírně vychladnout a poté ho rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou, aby získal hladkou konzistenci. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte solí, pepřem nebo dalším kořením.

Skladování a trvanlivost

Domácí kečup můžete skladovat v lednici až 3 týdny. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, můžete ho zavařit nebo zmrazit. Pro zavaření použijte sterilizované sklenice a postupujte podle návodu pro zavařování rajčat. Zmrazený kečup bude mít trvanlivost až 6 měsíců.

Tipy a triky pro dokonalý kečup

  • Pro silnější chuť a vůni opečte cibuli a česnek na pánvi před přidáním ostatních surovin.
  • Pokud máte rádi pikantní kečup, přidejte chilli papričku nebo kajenský pepř.
  • Pro sladší variantu kečupu přidejte více cukru nebo použijte datlový sirup místo cukru.
  • Experimentujte s různými druhy koření, jako je oregano, tymián nebo rozmarýn.
  • Pokud máte rádi hrubý kečup, můžete ho před mixováním nechat vařit déle, aby získal silnější chuť.

Závěr

Příprava domácího kečupu je snadná a zábavná činnost, která vám přinese spoustu výhod. Můžete si vytvořit vlastní jedinečnou chuť, ušetřit peníze a mít vždy po ruce zdravou a lahodnou přísadu do vašich pokrmů. Takže se nebojte vyzkoušet náš návod a objevit kouzlo domácího kečupu!

kečupreceptvařenízdravídomácísurovinypostupskladovánítipychuťvaše vlastní

Komentáře (7)

MK
Martina K.Před 2 dny

Skvělý recept! Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Vypadá to tak lákavě a zdravě!

JV
Jan V.Před 2 dny

Zdravím, chci se zeptat, jestli by šel recept upravit pro veganskou verzi? Díky!

m
maminka_terkaPřed 2 dny

Ahojky, tak jsem recept vyzkoušela a musíme si pochvalovat! Manžel, který je velký masožravec, dokonce řekl, že by klidně jedl i zeleninovou verzi. Takže palec nahoru :-). Jediná změna, kterou jsem udělala, bylo přidání trochy česneku, protože mám ráda pikantnější jídla. Díky za super inspiraci!

JK
Jana K.Před 2 dny

Vypadá to moc dobře, už se chystám na nákup surovin. Jediná otázka - jak dlouho to v té troubě pak pečetíte? Díky!

r
recepty_karolinaPřed 2 dny

Tak jsem to zkusila a musím říct, že je to opravdu výborné! Už dlouho jsem neměla tak dobrý oběd :-). Jediná změna, kterou jsem udělala, bylo přidání trochy kari pasty pro trochu pikantnější chuť. Díky za skvělou inspiraci!

f
fitmama2024Před 2 dny

Zdravím, ráda bych se zeptala na tipy na náhradu mléčných výrobků v tomto receptu pro veganskou verzi. Díky!

z
zdrava_kuchynePřed 3 hodinami

Skvělý recept, díky! Už se nemůžu dočkat, až to zkusím. Mám ráda takovéto zdravé alternativy :-).

Přidat komentář

Podělte se o své myšlenky a názory