Úvod Domácí kečup je skvělý způsob, jak dodat vašim pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni. A co víc, jeho příprava je jednoduchá a rychlá a vy tak budete mít vždy po ruce lahodný kečup bez zbytečných...

Domácí kečup je skvělý způsob, jak dodat vašim pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni. A co víc, jeho příprava je jednoduchá a rychlá a vy tak budete mít vždy po ruce lahodný kečup bez zbytečných přísad a konzervantů. V tomto článku vás provedeme celým procesem, od výběru správných surovin až po skladování hotového kečupu. Takže pusťte se do čtení a objevte tajné tipy na přípravu dokonalého domácího kečupu!
Základem každého dobrého kečupu jsou kvalitní suroviny. Proto se zaměřte na výběr zralých, šťavnatých rajčat, která budou vonět a chutnat. Vyberte si buď čerstvá rajčata, nebo použijte konzervovaná loupaná rajčata, která mají silnou chuť a barvu.
Kromě rajčat budete potřebovat cibuli, česnek, olivový olej, cukr (nebo jeho alternativu), octovou esenci, sůl a pepř. Můžete také přidat koření podle vaší chuti, jako je například kmín, chilli papričky nebo bazalka.
Příprava domácího kečupu je jednoduchá a zabere vám přibližně 30 minut aktivní práce. Zde je podrobný postup:
Pokud používáte čerstvá rajčata, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky. Pokud dáváte přednost konzervovaným rajčatům, slijte nálev a rozmačkejte rajčata vidličkou.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne. Poté přidejte česnek a restujte další minutu, aby se uvolnila jeho vůně.
Vložte nakrájená nebo rozmačkaná rajčata do pánve a promíchejte s cibulí a česnekem. Přidejte cukr, ocet, sůl a pepř a nechte směs vařit na středním plameni asi 15 minut, dokud rajčata nezměknou a omáčka nezhoustne.
Po uvaření nechte kečup mírně vychladnout a poté ho rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou, aby získal hladkou konzistenci. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte solí, pepřem nebo dalším kořením.
Domácí kečup můžete skladovat v lednici až 3 týdny. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, můžete ho zavařit nebo zmrazit. Pro zavaření použijte sterilizované sklenice a postupujte podle návodu pro zavařování rajčat. Zmrazený kečup bude mít trvanlivost až 6 měsíců.
Příprava domácího kečupu je snadná a zábavná činnost, která vám přinese spoustu výhod. Můžete si vytvořit vlastní jedinečnou chuť, ušetřit peníze a mít vždy po ruce zdravou a lahodnou přísadu do vašich pokrmů. Takže se nebojte vyzkoušet náš návod a objevit kouzlo domácího kečupu!
Skvělý recept! Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Vypadá to tak lákavě a zdravě!
Zdravím, chci se zeptat, jestli by šel recept upravit pro veganskou verzi? Díky!
Ahojky, tak jsem recept vyzkoušela a musíme si pochvalovat! Manžel, který je velký masožravec, dokonce řekl, že by klidně jedl i zeleninovou verzi. Takže palec nahoru :-). Jediná změna, kterou jsem udělala, bylo přidání trochy česneku, protože mám ráda pikantnější jídla. Díky za super inspiraci!
Vypadá to moc dobře, už se chystám na nákup surovin. Jediná otázka - jak dlouho to v té troubě pak pečetíte? Díky!
Tak jsem to zkusila a musím říct, že je to opravdu výborné! Už dlouho jsem neměla tak dobrý oběd :-). Jediná změna, kterou jsem udělala, bylo přidání trochy kari pasty pro trochu pikantnější chuť. Díky za skvělou inspiraci!
Zdravím, ráda bych se zeptala na tipy na náhradu mléčných výrobků v tomto receptu pro veganskou verzi. Díky!
Skvělý recept, díky! Už se nemůžu dočkat, až to zkusím. Mám ráda takovéto zdravé alternativy :-).
Podělte se o své myšlenky a názory